Chleb pszenny z makiem

Najzwyklejsza i najprostsza forma domowego pszennego chleba. W przepisie, z którego korzystałam czas pieczenia podano w przedziale 40-50 minut. Jak dla mnie to trochę za długo, ale to pewnie kwestia również piekarnika, u mnie 35 minut w zupełności wystarcza.

Ja do swoich chlebów zawsze dodaję trochę więcej soli niż w przepisie, wiec w tym to uwzględniłam, a to już kwesia smaku.

Źródło : Seria 100. Przepisy z ciasta drożdżowego.

 

  • 500 g mąki pszennej 650
  • 250 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mleka
  • ok. 2 łyżki maku

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml ciepłej wody i dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, wlać aktywny rozczyn, dodać miękkie masło i resztę wody. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę, aby wyrosło. Uformować bochenek, który przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Mleko roztrzepać z żółtkiem w miseczce. Chleb ponacinać, posmarować żółtkiem, posypać makiem. Piec w temp.200°C przez ok.35-40 minut. Wystudzić na kratce.