Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Upieczenie chleba na zakwasie wymaga czasu i cierpliwości, jednak warto go wyhodować. To jedena z prostszych metod pieczenia chleba, bez zagniatania. Pamiętajcie tylko o tym, że taki chleb mieszany drewniną łyżką, nigdy metalową!

Ciasto właściwe:

  • 300 g mąki żytniej 750
  • 250 g mąki pszennej 550
  • ok. 350 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do oprószenia

 


Zaczyn:

  • ok. 3 łyżki zakwasu
  • 150 g mąki żytniej 2000
  • 150 ml wody

 

2.

Obie mąki przesiać, połączyć z aktywnym zaczynem, dodać sól i ciepłą wodę. Zamieszać drewnianą łyżką do uzyskania zwartej masy. Do ciasta można dodać np.ziarna słonecznika czy siemię lniane.

Keksówkę o wym. 35 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, uklepać lekko dłonią, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godz.

Wyrośnięte ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 220°C i piec przez ok.50 -60 minut. Gotowy chleb po uderzeniu w od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjąć z formy. Wystudzić na kratce.

 

1

Zakwas dokarmić mąką i ciepłą wodą. Zostawić do wyrośnięcia na 12-15 godzin.Tak uzyskamy zaczyn.