Upieczenie chleba na zakwasie wymaga czasu i cierpliwości, jednak warto go wyhodować. To jedena z prostszych metod pieczenia chleba, bez zagniatania. Pamiętajcie tylko o tym, że taki chleb mieszany drewniną łyżką, nigdy metalową!
Obie mąki przesiać, połączyć z aktywnym zaczynem, dodać sól i ciepłą wodę. Zamieszać drewnianą łyżką do uzyskania zwartej masy. Do ciasta można dodać np.ziarna słonecznika czy siemię lniane.
Keksówkę o wym. 35 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, uklepać lekko dłonią, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godz.
Wyrośnięte ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 220°C i piec przez ok.50 -60 minut. Gotowy chleb po uderzeniu w od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjąć z formy. Wystudzić na kratce.
Zakwas dokarmić mąką i ciepłą wodą. Zostawić do wyrośnięcia na 12-15 godzin.Tak uzyskamy zaczyn.