Chili con carne

Co tu wiele pisać- klasyk, klasyk, klasyk. Tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej, rzecz jasna u mnie w wersji spolszczonej. Danie z serii szybko, łatwo, syto, ostro i jednogarnkowo. Żeby tego było mało u mnie - przyrządził mąż- więc totalny chillout 😀 Polecam każdemu! 

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g białej fasoli z puszki
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 papryczka chili
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki przyprawy chili con carne
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek oraz przyprawę chili con carne, smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie dodać mięso i pokrojoną papryczkę chili, mieszając smażyć przez ok.15 minut. Wlać wodę, koncentrat pomidorowy i odcedzoną z zalewy fasolę. Dusić przez kolejne 15-20 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.