Chałka bez kruszonki

Tym razem słodkie drożdżowe pieczywo, czyli to co lubę najbardziej. Moja chałka jest bez kruszonki, ponieważ moje dziecko za nią nie przepada. Z podanego przepisu przygotowałam dwie małe chałki, ale Wy mozecie upiec jedną dużą, pamiętając przy tym aby czas pieczenia wydłużyć o ok.10 minut. 

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 100 ml ciepłego mleka i dodać 2 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wlać rozczyn, wsypać z resztę cukru, sól, roztrzepane jajko, wystudzone roztopione masło oraz pozostałą cześć ciepłego mleka. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz. Ja zrobiłem 2 małe chałki, więc ciasto podzieliłam na 2 równe części, a każdą z nich podzieliłam dodatkowo na 5 równych wałeczków. Końce połączyłam i zaplotłam najprostszy warkocz. Chałki przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Posmarować żółtkiem, piec w temp. 180°C przez ok. 20 -25 min.