Buraczane miseczki

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości  niebanalną przekąską- ta propozycja jest właśnie dla Was. 

Gotowane buraki nadziane sałatką z dodatkiem śledzia, sprawdzą się na każdej imprezie.

Składniki:

  • 6 małych buraków ćwikłowych
  • 2 marchewki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 3 filety śledziowe z oleju
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • ogórek kiszony i jajka (opcjonalnie)

Wykonanie:

Buraki i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Buraki ostudzić i obrać. Przekroić na pół i wykroić środek, tak aby powstała miseczka.

Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Śledzie i czerwoną cebulę pokroić w kostkę, groszek odcedzić z zalewy, dodać do marchewki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Gotowy farsz nakładać do miseczek, posypać szczypiorkiem.