Bitki wieprzowe w sosie własnym

Klasyka polskiej kuchni, czyli bitkami w sosie własnym. U mnie najczęściej w tej roli wieprzowina (gdyż moje dziecko niestety bardzo oporne na wołowinę), ale sam sposób przygotowania mięsa odbywa się w podobnej formie. Należy pamiętać żeby nie podlewać zbyt dużą ilością wody jeśli tylko sos zanadto wygotuje się, bo tylko stracimy na smaku. Obiad w zasadzie robi się sam, a my możemy ten czas wykorzystać dla siebie.

Składniki

  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu

Przygotowanie

Schab pokroić w cienkie 1-1,5 cm plastry. Rozbić. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić, dodać do mięsa. Całość zalać wodą (lub bulionem), tak aby przykryć mięso. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem przez ok.1 godz. (aż mięso będzie kruche). Pod koniec duszenia zagęścić mąką. Aby uzyskać bardziej kremowy sos można dodać trochę śmietany.