Pobieram dane...

Bigos z młodej kapusty


Zdecydowanie dużo szybsza wersja tradycyjnego bigosu. Wystarczy zaledwie 30 minut i obiad mamy gotowy. Może trochę uboga w mięso, bo zrobiona z tego co zostało w lodówce, Wy możecie bardziej poszaleć. 

składniki:


  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 cebula (duża)
  • 20 dag kiełbasy wiejskiej
  • kilka suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka wędzona
  • kminek mielony
  • 1 łyżeczka miodu leśnego
  • ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

1. przygotowanie:


Kapustę umyć, poszatkować, zalać ok. 2 szklankami wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojone suszone śliwki, dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut aż zmięknie. W międzyczasie pokroić cebulę i kiełbasę w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty, doprawić solą, pieprzem, kminkiem, papryką wędzoną. Na końcu wlać miód i koncentrat. Jeszcze chwilę dusić aż smaki połączą się. Podawać z pieczywem.