Bajaderki na mleku kokosowym

Jak to najczęściej bywa, bajaderki robimy z resztek ciasta lub z napoczętych ciastek - u mnie to drugie. Wykorzystałam więc herbatniki, biszkopty, maślane ciasteczka, dodałam czekoladę, orzechy, mleko kokosowe i ... gotowe!

Składniki

  • 160 g ciastek (biszkopty, herbatniki...)
  • 70 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady gorzkiej (u mnie z orzechami i pomarańczą)
  • ok. 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • wiórki kokosowe i kolorowe posypki (do obtaczania)

Przygotowanie

 

Mieszankę różnych ciasteczek oraz orzechy laskowe zmielić w blenderze. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z dodatkiem mleka kokosowego. Zdjąć z ognia. Do czekolady wsypać pokruszone ciastka i orzechy oraz wlać łyżkę spirytusu lub wódki. Ciasto dokładnie wymieszać. Formować małe kulki, które następnie obtaczać we wiórkach kokosowych oraz kolorowych posypkach wg własnych upodobań. Kuleczki wkładać do papilotek. Włożyć do lodówki do stężenia.