Pobieram dane...

Babka z marcepanem


Ciasto zdecydowanie dla miłośników marcepanu. Babka jest wilgotna, a marcepan mocno wyczuwalny.

ciasto:


  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g marcepanu
  • tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

polewa:


  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • kilka łyżek mleka

1. wykonanie:



Masło roztopić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać przesianą i wymieszaną  z proszkiem do pieczenia mąkę, a na końcu masło. Połączyć wszystkie składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części, do pierwszej dodać kakao a drugą zmiksować ze 150 g marcepanu. 

Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy przelać jasne ciasto, a następnie ciemne. Wyrównać. Warstwy można lekko przemieszać. Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez ok.45 minut. Wystudzić.

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z niewielką ilością mleka, polać wierzch baby.  

Z pozostałej  części marcepanu przygotować dekorację.