Pobieram dane...

Babka z borówkami


Jeśli macie ochotę na coś słodkiego do kawy to zapraszam do zrobienia prostego ciasta z borówkami. Tylko pamiętajcie dobrze osuszyć borówki, bo ja tak na szybko oprószyłam w mące jeszcze lekko wilgotne i część z nich opadła na dno. Smaku to nie zmieniło, ale zepsuło mi efekt.

składniki:


  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag borówki amerykańskiej
  • po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej do oprószenia borówek

1. wykonanie:


Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Masło roztopić, ostudzić. Kolejno dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wlać wystudzone masło, połączyć składniki. Umyte i osuszone borówki obtoczyć w mące pszennej i ziemniaczanej. Wsypać do ciasta, delikatnie przemieszać. Ciasto przelać do formy (keksówki) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić, posypać cukrem pudrem.