Niedługo święta, pora zacząć podsyłać wielkanocne inspiracje. Oczywiście u mnie babka obowiązkowo! Ta jest łatwa w przygotowaniu i efektowna tzw. babka tulipan. Kolorowa, czterosmakowa. Swoją babę upiekłam w formie z kominem, ale w tradycyjnej keksówce równie pięknie wygląda.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlać małym strumieniem olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć mieszając już drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do pierwszej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel malinowy a do ostatniej mak. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Warstwy ciasta nakładać na siebie w dowolnej kolejności. Przez cały środek wzdłuż wylanych surowych warstw ciasta przeciągnąć nożem. Babkę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Ostudzić. Polać zielonym lukrem i ozdobić kwiatkami i listkami.