Babka tulipan

Niedługo święta, pora zacząć podsyłać wielkanocne inspiracje. Oczywiście u mnie babka obowiązkowo! Ta jest łatwa w przygotowaniu i efektowna tzw. babka tulipan. Kolorowa, czterosmakowa. Swoją babę upiekłam w formie z kominem, ale w tradycyjnej keksówce równie pięknie wygląda. 

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 kostka masła (170 g)
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki maku
  • cukier waniliowy
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 1 opakowanie kisielu malinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Dekoracja

  • zielony lukier
  • kolorowe kwiatki z opłatków

Wykonanie

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlać małym strumieniem olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć mieszając już drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do pierwszej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel malinowy a do ostatniej mak. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Warstwy ciasta nakładać na siebie w dowolnej kolejności. Przez cały środek wzdłuż wylanych surowych warstw ciasta przeciągnąć nożem. Babkę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Ostudzić. Polać zielonym lukrem i ozdobić kwiatkami i listkami.