Pobieram dane...

Babka Puch cytrynowy


Delikatna, miękka i rozpływa się w ustach, czyli babka cytrynowa.

składniki:


  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu 10%
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • polewa czekoladowa
  • jajka czekoladowe

1. wykonanie:



Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, kolejno nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Wsypać przesiane i  wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wlać sok z cytryny, ocet, olej oraz dodać startą skórkę. Wszystkie składniki połączyć do uzyskania jednolitego ciasta. Formę z kominem natłuścić, oprószyć bułką tartą i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 40- 45 min. Babkę ostudzić. Polać polewą i ozdobić czekoladowymi jajkami.


Inspiracja: Seria 100. Potrawy z ciasta ucieranego.