Awokado z jajkiem i wędzonym łososiem

Zdrowe śniadanie czy może fantazyjna przekąska na karnawałową imprezę? Wszystko zależy od Was. Ja tylko dodam, że wszystkie składniki idealnie komponują się ze sobą, a całość smakuję obłędnie...Spróbujecie?

Składniki

  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 40 g wędzonego łososia
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • świeżo zmielona sól himalajska
  • świeży koper

Przygotowanie

Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę. W zagłębieniu po pestce ułożyć kawałek wędzonego łososia (ok.20 g na jedną połówkę owocu) . Jajko rozbić w miseczce a do zagłębienia dodać żółtko i trochę białka. Można łyżeczką delikatnie wydrążyć większy "dołek", wtedy wlejemy więcej białka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą himalajską. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 220°C i piec przez ok. 15-20 minut, do momentu ścięcia się białka. Ozdobić koperkiem. Podawać na ciepło.