Amoniaczki

Ciastka mojego dzieciństwa. Teraz robię je z dzieckiem, bo wykrawanie z ciasta różnych kształtów to najlepsza frajda. Amoniaczki przechowujcie w szczelnie zamykanych pojemnikach, wtedy dłużej pozostaną świeże. 

Składniki

  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciastek

Wykonanie

Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Wlać mleko, a na końcu partami wsypywać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na godzinę. Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na ok. 5 mm i wycinać foremkami kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut w temp. 200°C aż się przyrumienią. Ostudzić, posypać pudrem.